Thursday, 23 October 2014

11 TIPS MENYUSUI PADA SAAT HAMIL

11 TIPS MENYUSUI PADA SAAT HAMIL - Hamil adalah suatu moment yang sangat mengembirakan,tapi bagaimana kalau kita hamil lagi sedangkan anak kita yang sebelumnya masih menyusu ke kita, jangan bingung berikut ini ada beberapa Tips Menyusui pada Saat Hamil agar kondisi kita serta buah hati kita tetap sehat,jadi Hamil masih Menyusui siapa Takut,,,

11 TIPS MENYUSUI PADA SAAT HAMIL

Tips Menyusui pada saat Hamil

1. Ketahui Fakta
Susu ibu bukanlah sumber tenaga utama bayi selepas usianya 6 bulan. Jika ibu mendapati dirinya mengandung selepas usia anak melebihi 6 bulan, ibu tidak perlu gusar tentang nutrisi untuk anak kecilnya. Ianya masa yang sesuai untuk anak belajar untuk menerima nutrien daripada makanan yang berkhasiat.
Penyusuan susu ibu masih diteruskan demi memenuhi keperluan emosi kedua dua pihak dan ianya masih menyumbang kepada nutrisi hariannya.
Selain itu, penyusuan susu ibu tidak mempunyai kaitan dengan keguguran juga perlu diketahui oleh ibu. Dapatkan lebih informasi mengenainya daripada konsultan atau kaunselor laktasi anda.

2. Rasa Sakit Pada Puting
Kebanyakan ibu mengalami rasa tidak selesa pada bahagian putting pada setiap kali sesi penyusuan. Ini kerana puting menjadi lebih ‘fragile’ dan membesar semasa mengandung demi persediaan untuk penyusuan anak didalam kandungan.
Ibu boleh mengalihkan perhatian daripada rasa sakit dengan cara melakukan perkara lain ketika menyusukan seperti sambil membaca majalah atau menonton TV. Ketahui bahawa rasa sakit pada bahagian puting tersebut adalah untuk menjadikan puting lebih ‘tough’ untuk penyusuan bayi seterusnya.

3. Posisi Yang Selesa
Berikutan pertambahan saiz pada bahagian perut dan keadaan fizikal yang kurang mengizinkan, ibu perlu menyesuaikan posisi penyusuan mengikut keselesaan. Posisi mengiring dan meletakkan sebiji bantal pada bahagian belakang badan mungkin membantu!

4. Nikmati Momen Penyusuan
Tangan kecil yang meraba perut anda semasa menyusu adalah antara momen indah sepanjang membesarkan sikecil. Berkomunikasi dengannya (walaupun ketika sedang menyusukan!) bahawa mama sedang mengandungkan adiknya didalam perut supaya dia boleh mempunyai kawan bermain. Dia memahami setiap apa yang ibunya rasa bermula sejak dia berada didalam perut lagi!

5. Tanamkan Azam Untuk Tandem Nursing
Tandem Nursing ialah menyusukan anak ketika sedang hamil seterusnya menyusukan kedua duanya (atau mungkin lebih) selepas bayi lahir. Kelebihan tandem nursing ialah antaranya hubungan antara kedua dua anak yang lebih erat apabila mereka pernah berkongsi sesuatu yang ‘penting’ apatah lagi susu ibu! Selain itu, tandem nursing juga membantu emosi ibu selepas melahirkan dan emosi anak yang lebih besar sebaik sahaja menerima kehadiran ‘orang baru’ dalam rumahnya. Dia tidak ketinggalan dalam apa apa jua aktiviti ibu dan bayi baru.
Tandem nursing selepas melahirkan turut membantu ibu mengurangkan risiko bengkak susu dimana anak yang lebih besar mempunyai lebih kemahiran untuk ‘membantu’ ibu mengosongkan payudara.

6. Tips Pengekalan Susu Semasa Hamil
Tidak dinafikan terdapat perubahan pada kuantiti susu ibu semasa ibu mengandung. Bahagian dalam payudara ibu hamil mempunyai kurang keupayaan untuk menyimpan susu yang menyebabkan kuantitinya tidak lagi sebanyak sebelum itu.
Percaya pada rezeki, penyusuan susu ibu adalah lebih kepada kualiti berbanding kuantiti (pada usia anak melebihi 6 bulan).
Teruskan penyusuan susu ibu semasa anda bersama anak dan antara tips yang boleh digunakan ialah:

7. ‘Sediakan Air Kosong Untuk Anak’
Komposisi susu ibu yang hamil yang mengandungi lebih sodium akan menyebabkan perubahan rasa iaitu sedikit masin yang menyebabkan anak berasa dahaga walaupun selepas menyusu.
Silahkan saja Ibu melanjutkan menyusui meski sedang hamil. Parameter kecukupan nutrisi dan kalori Ibu adalah sederhana, yaitu berat badan janin bertambah sesuai kurva normal, kira-kira 150-200 gr per minggu; berat badan Ibu tidak berkurang, dan aktivitas atau gerak janin baik (setelah kehamilan 18 minggu).

8. Jumlah dan jenis makanan harus halal, alamiah, dan sehat, serta memenuhi kebutuhan kalori ibu hamil. Jumlah kalori yang diperlukan disesuaikan juga dengan aktivitas Ibu dan kondisi kesehatan janin, sebaiknya berkonsultasi juga dengan ahli gizi.

9.Jumlah cairan juga harus cukup, kira-kira 2.500-3.000 cc per hari; bisa lebih banyak bila lingkungan Ibu panas. Parameternya adalah bila ibu merasa haus, segeralah minum. Bila hendak menyusui, minumlah segelas air, bisa susu, jus buah, atau air putih. Hindari teh, cokelat, dan kopi karena akan meningkatkan produksi urine Ibu sehingga bisa mengakibatkan Ibu kekurangan cairan atau dehidrasi. Pokoknya, ke mana pun Ibu pergi, perbekalan makanan dan minuman harus menyertai.

10. Pada saat menyusui, lakukan dengan santai dan dalam suasana yang menyenangkan, jangan stres dan terburu-buru. Mulailah dari payudara kanan, kemudian pindah ke kiri setelah 15 menit. Bila sudah cukup, hentikan menyusui; bila berikutnya akan menyusui lagi, mulai dari payudara kiri yaitu yang terakhir dipergunakan untuk menyusui.

11. Soal kekhawatiran keluarga bisa dimaklumi, karena kegiatan menyusui "tandem" ini belum lama diperkenalkan kepada masyarakat dan dunia kedokteran.

Semoga 11 Tips Menyusui pada saat Hamil bermanfaat dan pada ibu / bunda yang sedang menyusui buah hatinya pada saat hamil tidak perlu khawatir lagi,,baca juga info seputar anak yang lain BOLEHKAH IBU HAMIL tetap MENYUSUI ??

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.